Onze advocate meldt zich voor een hook up. Nadat ze haar jas op de kapstok heeft gekieperd schopt ze haar Marco Jacobs tegen de vlakte en valt neer in de stoel. ‘Zo, ik zit. Jezus, wat een week’.

Ze moet even stoom afblazen. ‘Die grote zaak waar ik mee bezig ben loopt voorspoedig. Ik heb minder last van die **@# collega omdat ik meteen mijn aandacht weghaal bij hem en ontspan en ik ben doodmoe. Hook me maar op’.

We plaatsen de vier sensoren en ze ontspant. Vandaag gaan we haar kennis laten maken met de kwaliteit van de verschillende hersengolven: bèta, alpha, theta en delta. Het baanbrekende van ons werk is dat we haar leren die golven in haar eigen ervaring te herkennen. Na het herkennen volgt de stap ze te leren aansturen. De eerste stap op weg naar meesterschap over het brein. Brein en hart moeten elkaar ondersteunen in het leven van essentie.

De zijnskwaliteiten van de verschillende golven

Beta (38hz – 12hz) – Dagelijks bewustzijn, cognitieve taken zoals probleem oplossing, besluitvorming, verbale communicatie. Hoge frequenties in de bèta golven wijzen op stress, angst en paniek. Deze golven zijn vaak teveel op de buitenwereld gericht.

Alpha (12hz – 8hz) – Wakker en diep ontspannen. Door het sluiten van de ogen nemen deze golven bij de meeste mensen toe. Deze frequentie faciliteert dagdromen, visualisatie, imagineren, lichte meditatieve staat van zijn. Het is tevens de brug tussen het bewuste en onbewuste.

Theta (8hz – 3hz) – Lichte slaap, REM slaap, creativiteit, lange termijn geheugen, toegang tot onbewust materiaal, intuïtie, spirituele wijsheid. In deze laag hebben we toegang tot onze eigen, persoonlijke essentie. Hier liggen al onze talenten en vermogens. Onze eigen, persoonlijke blauwdruk.

Delta (3hz – 0.2hz) –Diepe, droomloze slaap, empathie, de radar die de omgeving onbewust afscant op veiligheid en energie van anderen. Het is de gateway naar universeel bewustzijn. De blauwdruk van het leven.

De meeste mensen hebben een overkill aan levensenergie in hun bèta golven zitten. Als dat het geval is heb je last van de mind die zich zorgen maakt, continu denkt, in problemen en oplossingen rond raast zonder een nieuw idee te produceren, over het verleden of de toekomst denkt waardoor je niet gewoon ‘in the present moment’ kunt zijn, verloren raakt in eigen redenaties. Uitputting, irritatie, opvliegendheid, wanhoop, uitzichtloosheid, burn out, depressie, gebrek aan richting en motivatie zijn hier een paar verstrekkende gevolgen van. Vaak een opmars naar fysieke problemen.

De sessie

We leiden onze advocate, die met gesloten ogen aan de apparatuur vastzit, met eenvoudige breinoefeningen door de verschillende frequenties heen. Ze ontspant zichtbaar.

In het begin heeft ze moeite uit haar non stop denken te geraken maar hoe verder we komen, des te meer ze ontspant. In deze sessie spreekt zij niet maar volgt wat we haar aanbieden.

Na de sessie

We laten haar aan de sensoren zitten en vragen haar hoe het was. In haar feedback geeft ze aan wat we op het scherm zagen. Moeite met het denken maar gaandeweg ontspannen. ‘Jammer dat ik weg moet zo meteen. Ik zou hier wel uren in willen blijven zitten’.

We maken voorzichtig een uitstapje naar de toekomst. ‘Sluit je ogen. Als je nu met je aandacht naar de dossiers gaat waarin je bent vastgelopen, wat gebeurt er dan?’ Haar brein blijft ontspannen, geen reactie in de bèta golven.

‘Gek’, zegt ze. ‘Ik word er voor het eerst niet onrustig van. Als ik mijn ogen sluit zie ik de stapel dossiers in de kast liggen zonder dat ik ervan in de stress raak’.

‘Hou je ogen maar gesloten. Als je naar de dossiers kijkt is er dan iets wat je wilt?’

Ze zit een tijdje stil te zijn.

‘Ik twijfel een beetje of ik er een wil pakken. Iets in mij wil dat wel maar iets anders houdt me tegen’.

Ze voelt en kijkt weer. ‘Ja, ik wil er toch een pakken’.
‘Pak er maar een dan’.

We zien een glimlach verschijnen. ‘Ik heb de bovenste gepakt. Het voelt wel goed.’ Weer is het stil. ‘Ik heb hem in gedachten open gemaakt. Ik begin te lezen. Wat gek, ik heb ineens zin om ermee aan de slag te gaan.’

Ze opent haar ogen. ‘Hoe kan dit nou?’ We leggen uit dat wanneer ze naar iets buiten zich kijkt vanuit essentie, dat volstrekt anders is dan wanneer je naar hetzelfde kijkt vanuit een mind die op hol is geslagen. ‘Ja, het is echt heel anders. Goh..’

En dat het voor het brein niet uitmaakt of je echt voor die kast staat of het in je hoofd laat afspelen.

We geven haar als huiswerk een oefening mee waarmee ze haar bèta golven reduceert en de alpha golven activeert. Die moet ze elke dag zo vaak als ze maar kan, doen.

De volgende dag appt ze dat ze het dossier echt heeft gepakt en eraan begonnen is. ‘Af en toe schiet er nog stress in maar dan doe ik de oefening en dan kan ik weer verder. Waanzinnig! Bedankt!’

De volgende sessie gaan we verder met het werk haar brein te kalmeren, wat de omstandigheden ook zijn. Toen wisten we nog niet dat een nieuw probleem de kop op zou steken: slaapproblemen.