De telefoon gaat. Onze advocate bungelt eraan. Doodmoe, blijkt.

Niet in slaap kunnen komen
‘Ik loop op mijn tandvlees. Ik doe de oefeningen zo vaak mogelijk en ik merk dat ze effect hebben. Daar was ik best wel verbaasd over by the way maar even wat anders… Die nachten! Ik lig maar te draaien en te woelen. Ik kan niet in slaap komen en als ik dan eindelijk slaap, schiet ik om de zoveel tijd wakker. Wat is dat en wat doe ik eraan?’

‘Je hebt je brein niet onder beheer’, zeg ik haar. ‘Je brein is waarschijnlijk door je drukke leven zo over de top dat het zichzelf niet meer rustig krijgt.’

Slaap en hersengolven
Herinner je je nog de hersengolven in het scherm?’ vraag ik haar. ‘Het getetter van je mind maakt het moeilijk voor je brein om van de snelle (bèta) golven te laten zakken naar de langzame (theta en delta). Om te kunnen slapen dienen de bèta golven af te zwakken. Als het goed is, op jouw commando’.

Door een druk, jachtig leven ontstaat er een stress default in het brein. Mensen in deze maatschappij trainen zonder enig besef hun brein de soep in. Dat moet anders.

Wakker worden in de nacht
Ik leg uit waarom ze steeds wakker wordt.

In diepe, droomloze slaap zijn je delta golven het meest actief. Je gaat door verschillende lagen van slaap heen. Van diep naar minder diep. Als je als het ware weer wat omhoog komt tijdens de minder diepe slaap worden je theta golven weer actiever. In theta zitten ook de issues waarmee je onbewust bezig bent. Als die stressvol zijn voor je brein, wordt het hele brein in paraatheid gebracht om dat gevaar af te wenden. En bam! dan ben je weer wakker. In plaats van lekker rond te wentelen in de hormonen melatonine en serotonine stroomt er adrenaline door je lichaam, klaar om in actie te komen.’

‘Ik begrijp het. Heb je een quickfix?’ Ik glimlach. Zo lekker door en door advocaat.

Effecten slaapgebrek
‘Ik ben met een grote zaak bezig en heb al mijn energie nodig. Ik heb moeite me te concentreren en feiten te onthouden. Ik ben kribbiger dan normaal. En snacken! Niet normaal. Ik knaag mezelf van de ene reep chocolade naar de andere. Ik heb ook moeite met besluiten nemen, merk ik. Echt vervelend.’

Bingo! Zie hier een aantal effecten van slaapgebrek.

Problemen met onthouden
Het niet kunnen onthouden van feiten komt doordat er minder bloedtoevoer is naar het brein door vermoeidheid. Daardoor kan ze minder goed focussen.

Snacken
Het snacken komt door de verhoging van het hormoon ghrelin bij slaapgebrek, dat een effect heeft op obesitas.

Problemen met helder denken
Wetenschappers ontdekten dat het brein een speciale nachtelijke opruimdienst heeft dat als taak heeft gifstoffen af te voeren. Dit schoonmaakteam krijgt niet genoeg tijd de boel schoon te poetsen als er te weinig slaap is. Daardoor hoopt het afval op met als gevolg overdag een wazig brein en geheugenproblemen.

De advocate peinst: ‘Het is voor ons eigenlijk heel normaal om met weinig slaap te kunnen. We werken zo hard dat we soms maar 4 of 5 uur slapen. Sommige collega’s zijn daar trots op. Geen idee hoe ze het volhouden’. Ik ben daar ook nieuwsgierig naar maar moet het antwoord schuldig blijven.

Zo weinig slaap is echt absoluut ongezond voor het brein.

Slaaptraining met behulp van hersengolven
Je kunt je brein trainen dat het gaat slapen, op jouw wil’, zeg ik.

‘Serieus? Dat meen je niet’.

Zeker weten dat ik dat serieus meen! Ik stuur haar een email met de volgende afbeeldingen.

Slaap en hersengolven

In de linker afbeelding is iemand wakker. Het denken is actief wat we kunnen zien aan de activiteit in de hersengolven; 15 tot en met 38 hertz, de gele, oranje en rode banden.

De persoon is zich bewust van zijn fysieke lichaam wat we zien aan de alfa golven van 9 tot en met 15 hertz; de groene banden waar activiteit is.

De persoon heeft contact met zijn essentie, wat zichtbaar wordt door activiteit in de golven 4 tot en met 7,5 hertz.

In de rechter afbeelding zien we dat de activiteit in alle frequenties is afgenomen. Dit is een slaappatroon van een klant die aan de sensoren in slaap viel.

Je brein trainen te gaan slapen
Als je brein voor jou werkt valt het in slaap op jouw commando. Als je brein niet in slaap valt terwijl jij wel wilt slapen, heeft je brein een verkeerde programmering aangeleerd. Je brein resetten naar zijn authentieke staat is dan de remedie. Het moet gaan slapen als jij moe bent.

Een van de manieren om het brein te trainen dat het moet gaan slapen werkt als volgt:

Fase 1

  1. Ga in bed in de houding liggen die je heerlijk vindt. Lig stil en ontspannen. Die houding iedere avond opnieuw aannemen traint je brein. ‘Oh, we gaan slapen’.
  2. Je luistert de audio met de meditatie en als je merkt dat je slaperig wordt, denk je het woord: slaap. Dit woord fungeert als een landmark, een herkenningsteken voor je brein.
  3. Ga slapen

Fase 2
Dit doe je net zolang, elke avond, tot je voelt dat het erin zit. Daarna doe je het zonder audio. Je gaat in dezelfde houding liggen. Je geeft je brein de opdracht ‘Slaap’ en na een tijd werkt het. Binnen zes weken slaapt 96% van de mensen die op deze manier het eigen brein traint.

‘Nou, ik ben benieuwd! Het klinkt logisch. Ook wel geinig. Ik ga het proberen’, zegt onze advocate opgewekt.

Oefening met slaapopdracht voor je brein
De onderstaande audio bevat een oefening die werkt met de hersengolven. Je zou het een actieve meditatie kunnen noemen. Meditatie is in feite een breinoefening waarbij je het denken onder beheer neemt met de bedoeling het denken te reduceren.

Je inleven in een situatie waarbij je je lekker voelt (zoals in deze audio waarbij je het brein opdracht geeft je te laten voelen hoe het is in de zee te liggen) traint je brein. Je geeft je brein de opdracht je die sensaties te geven die je krijgt als je in de zee ligt. Door je brein te vertellen dat je alles wilt voelen, ruiken, ervaren als je in de zee ligt, activeert het op jouw commando, alfagolven. Daarna geef je je brein de opdracht te gaan slapen. Dus in theta te zakken en delta te activeren.

Ik stuur onze advocate deze audio:

 

Gebrek aan slaap is rampzalig voor je gezondheid. Bescherm je slaap alsof het een van de meest belangrijke dingen is die je in je leven doet. Want dat is het.