Ons prachtige brein
Ons brein is een van de meest kostbare bezittingen die we hebben. Het is een buitengewoon schitterend orgaan dat alles voor ons regelt en zorgt dat bewustzijn, wij, in deze fysieke wereld kunnen leven, leren en genieten. Want genieten is ons geboorterecht.

Stress als verstoorder
Nu is stress een ziekte die fors heeft toegeslagen in ons bestaan. Een stressvrij mens is een uitzonderlijk fenomeen geworden. Mensen die stress hebben leven onder regie van hun brein, namelijk van de amygdala. Dat zijn twee boonvormige hoopjes neuronen die zich met onze veiligheid bezig houden. Dat doen ze 24 uur per dag. Ze scannen of er gevaar is. Hun oorspronkelijke functie is zich te richten met onze fysieke veiligheid. Komt er een beer aan die ons gaat opvreten. Die auto voor ons gaat ineens op zijn remmen. Nadenken is op zo’n moment niet effectief. De amygdala slaan aan en voor je het weet heb je in een reflex op de rem getrapt. Een goede zaak.

Het merkwaardige is dat de amygdala zich ook zijn gaan bezig houden met ons emotionele welbevinden. Ze slaan aan als de baas pissed door het kantoor stampvoet omdat hij ontevreden is over je werk. Ze slaan aan als je voor een groep moet spreken. Hoewel we dat zo weigeren te benoemen is het feitelijk zo dat wanneer de amygdala aanslaan er angst is. Stress ervaren betekent dus angst hebben. Voor het houden van een presentatie is dat niet effectief. Gestrest reageren op de stampvoetende baas is ook niet leerzaam. Het brein werkt niet meer optimaal: het is een ineffectieve looping beland. De amygdala zouden zich niet met onze dagelijkse praktijk bezig moeten houden.

Toch doen ze dat. Als we ons brein niet hebben getraind hiermee te stoppen. Bij Best Brain leren we je hoe je dat moet doen. Want alleen kennis hebben over de amygdala, dus weten hoe het werkt, is niet voldoende. Dit verklaart waarom tips of ‘leer in 5 stappen nee te zeggen’, niet werken. Dit soort inspanningen bereiken de amygdala niet.

Angstzweet
Ons biologisch systeem zit zelfs zo gevoelig in elkaar dat het voldoende is om in een omgeving te zijn waar stresskonijnen rondlopen, om jouw amygdala te activeren. Zelfs als er praktisch gezien niets aan de hand is. Een studie in 2009 vergeleek de menselijke reactie op zweet dat geproduceerd was door mensen die doodsbang waren met zweet geproduceerd door fysieke oefeningen. Alleen het ruiken van het angstzweet was genoeg om de amygdala in de hoogste staat van paraatheid te krijgen. Van dieren weten we dit al lang maar voor mensen geldt het dus ook.

We hoeven dus alleen maar in een omgeving te zijn waar mensen met stress aanwezig zijn om ons de stress in te jagen. Dit kan van enorme betekenis zijn voor je dagelijkse leven. Onze reacties op andermans angst kan een oorzaak zijn waarom jij terughoudend bent, waarom je je creativiteit verliest in een kantoorgebouw. Het kan zijn dat je volstrekt nieuwe ideeën die je eerst energie gaven ineens dwaas voorkomen waarna je ze in de prullenbak kiepert. Het kan betekenen dat je risico’s die je zondag nog wilde nemen maandag als onverantwoordelijk beziet en afkeurt. Het kan zorgen dat je geen nieuwe dingen meer durft te ondernemen. De kans is groot dat dit de reden is waarom je zweetplekken krijgt als je voor een publiek staat. Niet jij bent mogelijk in de stress: zij waren het eerder. Of andersom: jij bent inderdaad in de stress, het slaat over op je publiek en ze beginnen vervelend te reageren.

Gevoelig
Wij mensen zijn heel gevoelig voor onze omgeving en dat is een groot goed! Het is schitterend want het maakt ons tot een levend, creatief mens dat vanuit verbinding met anderen prachtige dingen kan scheppen. Wij kunnen genieten, vieren, lachen, creëren en leren. Dat onderscheid ons van machines.

Alleen als ons brein ongetraind is en we hebben de amygdala niet bewust onder beheer, wordt het een nadeel. Het is dus noodzaak de amygdala te trainen. Dat doen we met onze authentieke power: ons bewustzijn. Met ons bewustzijn trainen we ons brein zoals we een spier trainen. Het is buitengewoon eenvoudig ook al is het niet altijd makkelijk. Het leren kalmeren van de amygdala kan iedereen. Die stap is eenvoudig. Het werken aan de content (gedachten) die de amygdala aan doen slaan is ingewikkelder en per persoon verschillend. Maar met geduld, oefening, begeleiding en tijd is het altijd te doen.

Tijd
Het brein heeft tijd nodig om de angstwegen die de amygdala naar de andere delen van het brein heeft aangelegd, om te leggen onder jouw regie. Hoe lang iemand nodig heeft dit voor elkaar te krijgen is afhankelijk van een aantal factoren. Maar het tijdsaspect is het minst interessant: het feit dat dit werk werkt, is het goede nieuws.

Het is onze natuurlijke staat van zijn angstvrij door ons leven te gaan.

Neem contact met ons op. Of check de basistraining level 1. Krijg je een indruk hoe we werken.

Laat je brein voor je werken.

Het is een kwestie van tijd. Pak die tijd.