In de media wordt een onderscheid gemaakt tussen ‘gezonde’ en ongezonde’ stress. Gezonde stress zou goed zijn. Omdat we dat gedachtegoed overnemen denken mensen zelfs dat zij ‘gezonde’ stress nodig hebben om goed te kunnen presteren.

Dit is een misvatting waar we graag korte metten mee maken.

Stress en flow

Je hebt stress, in meerdere of mindere mate, en je hebt flow. Ingewikkelder is het niet en wordt het niet.

Bij stress is er altijd ergens in het lichaam een verkramping te ervaren. Richt men de aandacht op die verkramping dan voelt dat naar. Men kan zichzelf trainen deze sensatie volstrekt te negeren. Dan is het of er geen stress reactie is.

Bij flow is er altijd ontspanning in het lichaam. Dat voelt heerlijk, energiek en sterk Het brein werkt op volle toeren maar is open. Alle hersenonderdelen werken in zichzelf goed en ook nog eens goed samen.

Het is als een orkest: ieder instrument moet zuiver spelen en de partituur goed beheersen. Daarnaast moeten alle instrumenten goed samenwerken. De dirigent leidt het orkest. Als het goed is, zijn wij de dirigent.

Onderscheid

Om het onderscheid te kunnen maken tussen stress en flow moeten we haarscherp en met vol bewustzijn kunnen voelen wat er in ons lichaam in ieder moment gebeurt. Ons lichaam is onze klankkast en geeft in ieder moment op het niveau van sensaties, aan ons door hoe het met ons is gesteld. De mind kan hier overheen schreeuwen en zeggen dat het allemaal prima in orde is. Maar ga je met je aandacht je lichaam in dan vertelt ons lichaam wat de waarheid is in dat moment.

Veel mensen hebben stress als default zonder dat ze dat zelf weten. We spraken een ondernemer die dezelfde mening is toegedaan en uit ervaring spreekt.

“Ik denk dat veel van de mensen waar jullie je op (willen) richten stress helemaal niet herkennen in zichzelf. Wat ze vooral zien is dat andere mensen er een puinhoop van maken.

Die hersengolven maken subiet een einde aan die illusie. Ik heb lang in onwetendheid gedacht dat ik helemaal geen stress had en alles onder controle had. Totale misvatting.

Ik heb geleerd dat ik van veel woorden die ik jarenlang gebruik de werkelijke betekenis niet ken. Stress stond voor mij synoniem aan hard werken, meer niet. Ik heb tijden gehad dat ik heel kalm aan heb gedaan met werk en vertelde mezelf dan dat ik geen stress had.

Volgens mij zijn jij en Jan bezig de ‘hoe vraag’ in te vullen, waar Joe Dispenza alleen maar een algemeen antwoord op geeft. Jullie kijken gericht naar een differentiatie in de hersengolven”.

Wil je testen of je brein stress produceert? Een sessie met onze state-of-the-art apparatuur geeft inzicht. Een mooie gelegenheid om meteen kennis te maken met je eigen hersengolven. De schoonheid van ons brein is onmetelijk.