High Performance

Wij mensen hebben de beschikking over een perfect functionerend biofeedback apparaat: ons lichaam met daarin ons schitterend brein. Gebruiken wij dit optimaal dan functioneren wij optimaal. Lichaam en brein bevinden zich dan in de High Performance staat van zijn, een ideale staat van zijn.

Innerlijk navigatiesysteem

Zoals een auto is uitgerust met sensoren die gaan piepen als we ergens tegenaan dreigen te rijden zo heeft ons lichaam eenzelfde systeem: onze solar plexus. Die vertelt ons continu of we richting High Performance staat aan het bewegen zijn of juist niet.

Indien wij in een richting bewegen die in overeenstemming is met wie wij werkelijk zijn dan geeft onze solar plexus signalen af die ons aanmoedigen: rust, ontspanning, flow, creativiteit staan ons dan ter beschikking.

Indien wij in een richting bewegen die niet in overeenstemming is met wie wij werkelijk zijn, dan gaat onze solar plexus af. We krijgen er letterlijk een kramp. Alsof het zich terugtrekt, zich afkeert van hetgeen je van plan was. Dit is feitelijk ook wat er gebeurt.

Als je een kramp voelt bij bepaalde ideeën of gedachten die je hebt, bepaalde woorden  die je spreekt of wilt spreken of acties die je wil gaan verrichten is dat een helder signaal: ‘Andere kant op! Er klopt iets niet!’

Als de sensoren van je auto afgaan, trap je op de rem. Dat is een reflex. Je wilt je auto niet beschadigen dus je luistert naar het signaal. Aan het signaal van hun solar plexus geven veel mensen helaas minder gevolg. De resultaten laten zich raden.

De mind als stoorzender

We hebben onszelf getraind dit wezenlijke signaal te negeren. Dit doen we door naar onze mind te luisteren die als een kakelende bijrijder het bericht af te remmen overschreeuwt:

‘Dit moet echt af.’
‘Ik zal maar niet zeggen wat ik echt denk.’
‘Ik kan toch niet zomaar..’
‘Ik heb hier totaal geen zin in maar het moet nu eenmaal’.

In plaats van op de rem te trappen, per direct, geven we gas! En dus maken we brokken. Irritatie, frustratie, teleurstelling, boosheid zijn de bewijzen dat je iets hebt genegeerd wat van belang was.

Burnout, conflicten, strijd, de weg kwijt zijn, stress, zijn ervaringen die daar weer uit voortkomen.

Voor alle helderheid: er is an sich niets mis met de mind, je moet er alleen voor zorgen dat hij niet de rol van de bestuurder overneemt. En stil is zodat je de navigatie kunt horen.