Bewustzijn

De wereld verandert. Hoe komt dat? De belangrijkste oorzaak is dat de mens verandert. Het bewustzijn stijgt. Daardoor nemen behoeften andere vormen aan, veranderen normen en waarden en dat heeft zijn effect op het gedrag van mensen.

Zekerheid

Vroeger was je een ‘jobhopper’ als je ‘snel’ van banen wisselde. Bij de sollicitatie keek men je argwanend aan: ‘Waarom ben jij zo snel weg bij een bedrijf? Wat klopt er niet aan jou?’ In die tijd ambieerde men vaste banen, zekerheid van cradle to grave.

Avontuur

Tegenwoordig hebben we te maken met high potentials die vanuit hun essentie een andere levensinvulling willen. Ze zoeken eerder het avontuur dan zekerheid. Het bedrijfsleven moet daar erg aan wennen. Jonge, ambitieuze mensen kijken anders naar de plek die werk in hun leven in mag nemen. Het is belangrijk maar niet het belangrijkste. Ze kunnen zomaar weg zijn voor je het weet. ‘Hoe houden we de high potentials in huis?’

Verveeld

Ze kijkt ons aan. Een jonge, ambitieuze vrouw die spat van het leven. Ze moet even los. De druk moet van de ketel. ‘Ik heb een nieuwe baan sinds 3 maanden. Om je de waarheid te zeggen ben ik nu al verveeld. Wat mankeert me? Het is een topbaan, ik dacht dit altijd te willen. De eerste week was ik super enthousiast maar nu ga ik met tegenzin. Ik kom moe en te neergeslagen thuis.’

Leeglopen

‘Ik zit vlakbij de top. Ik dacht altijd dat daar de meest snelle, innovatieve, intelligente mensen zaten maar als ik de verslagen zie dan denk ik: ‘Ben ik nou gek? Wat staat daar nou? Er staat eigenlijks niks! ‘Dan zinkt de moed me in de schoenen. En die vergaderingen die maar duren en duren. Iedereen kletst maar en het gaat nergens over. Geen helderheid, geen echt contact, iedereen zit er voor zijn eigen toko te praten. Ik loop daar compleet op leeg. Hoe moet ik daar mee omgaan?’

Authenticiteit

‘Wat zou je willen?’ vragen we belangstellend.

‘Ik heb geen idee. Een andere baan? Reizen? Ik ben zover van mezelf af. Ik weet het niet meer’.

‘Ik zal je vertellen wat je wilt. Je wilt in de ochtend fit wakker worden en je bed uitspringen omdat je niet kunt wachten weer naar je werk te gaan. Je werk moet een speeltuin zijn waarin je kunt exploreren, waar je jezelf elke dag beter leert kennen. Je wilt bruisen van leven, nieuwe dingen ontdekken, je wilt je goed voelen. Waar je je authenticiteit vol kunt leven zonder essentiële kwaliteiten van jezelf thuis op het nachtkastje te moeten laten liggen omdat de bestaande structuren met de bijbehorende cultuur dat niet verdragen.’

Veranderen

Haar ogen lichten op. ‘Ja, dat! Ik wil dat! Juist dat! Maar hoe doe ik dat? Hoe verander ik die cultuur? Hoe verander je mensen?’

Niet. Mensen willen niet veranderd worden. Dus als je daar je geluk vanaf laat hangen krijg je wat je nu krijgt: je raakt gedemotiveerd. Je eist namelijk iets wat niet in lijn ligt met het leven. Je zegt in feite: ‘Ik wil me goed voelen. Daar moeten jullie voor zorgen. Als jullie anders zijn, dan pas kan ik me goed voelen. Verander!’

Brein

‘Je zult zelf moeten veranderen. Als je naar het brein kijkt ben je nu steeds met je aandacht naar buiten gericht. Dat maakt moe. Je brein is daarvoor niet gemaakt. Van de vier hersengolven is er maar 1 naar de buitenwereld gericht: de betagolven die je in staat stellen te denken. De andere golven zijn naar binnen gericht, naar je essentie. Het is de bedoeling dat je daar met je aandacht verblijft. En van daaruit je leven leidt dus ook je werk doet. Als je in contact bent met essentie heb je altijd energie, ben je altijd nieuw en fris omdat je vanuit essentie steeds nieuwe inzichten en informatie krijgt. De manier waarop je nu naar dit bedrijf kijkt is vanuit je mind en dus oud. Dat is wat je voelt. Je voelt in jezelf het gat tussen wat je mind denkt over de situatie en wat je essentie ervan zegt.

Dat is het schuren en botsen wat je ervaart. Je oude manier werkt niet meer. Je essentie zegt: ‘Kijk hier anders naar, ga anders met jezelf om, er is veel meer te zien dan je nu ziet, veel meer plezier uit de situatie te halen dan je doet’.

Maar jouw mind zegt: ‘Nee. Ik wil niet! ZIJ moeten veranderen’. Dat is weerstand en van weerstand word je moe, gefrustreerd en boos. Vervolgens gaat je mind daar weer over denken. Dan loop je uiteindelijk vast’.

En de training start.

Wat nodig is om high potentials in huis te houden

Velen van hen zoeken de mogelijkheid tot zelfkennis. Echte zelfkennis. Langs goede, onderbouwde wegen die leiden naar verdieping, vernieuwing en innerlijke verrijking. Ze willen een gids die de roadmap van bewustzijn kent. Die er zelf is geweest, die door diepe dalen is gegaan en daar herboren uit is gekomen. Ze zoeken echtheid, waarachtigheid, herkenning, plezier en vooral: erkenning van hun uniek zijn.

In contact daarmee, met hun essentie, en daarin gevoed, begeleid en ondersteund, gaan ze sky high. Dan weten ze van iedere situatie een leerfeest te maken en op die manier dragen ze op onvoorstelbare wijze bij aan hun eigen leven en dat van anderen. Ze hebben schitterende vermogens en zijn daarom van onschatbare waarde voor een bedrijf. Hou ze in huis. Voed ze. Met de mogelijkheid tot waarlijke zelfkennis.

Kennis over bewustzijn, de werking van het eigen brein, de mind met zijn grappen en grollen, hoe vat op dit alles te krijgen zodat de talenten vrije toegang krijgen tot authentieke creatie; dat motiveert ze. Dat is hun levensader.

Training

‘Hoe moet ik anderen uitleggen wat jullie training is? Het is zoveel omvattend, ik krijg dat niet uitgelegd’.

‘Zeg maar dat we de sportschool voor het brein zijn’.

En zo is het. Train je brein zodat je in de flow bent en steeds opnieuw nieuw. Laat je brein voor je werken.