De drang naar geluk

Wonderlijk is het dat ieder mens is uitgerust met een natuurlijke drang om gelukkig te zijn (dit noemen we ‘in de flow zijn‘) terwijl het in de dagelijkse praktijk lastig blijkt dit verlangen structureel af te dekken.

Hoe komt dit? Wat zit ons in de weg om onze natuur voluit te leven?

De mind

Het is de dynamiek van ons brein dat ons dwars zit. Als het vermogen te denken, een kostbaar instrument dat ons gegeven is, aangestuurd wordt door de angstcentra in ons brein, dan denken we in programma’s. We gaan steeds hetzelfde spoor op. In ons brein is dat letterlijk zo: steeds hetzelfde neuronencircuit wordt geactiveerd. Waardoor het ook nog eens steeds sterker en sneller wordt.

Het bewijs daarvoor is het non stop denken, het in loopings denken (steeds dezelfde gedachtetreinen), het denken in problemen en oplossingen die tot nog meer problemen leiden en de emoties die dat geeft (stress, burn out maar ook alle ‘gewone’ negatieve emoties).

Als het vermogen te denken aangestuurd wordt door onze ware natuur, bewustzijn, dan raken we vrij uit het spinnenweb van de mind. We ervaren dan flow: een innerlijke staat van zijn die onze authentiek staat van zijn is. Deze innerlijke vrijheid is voor iedereen weggelegd die beschikt over zelfperceptie en doorzettingsvermogen.

Een ratelende mind die ons trakteert op negatieve gedachten produceert emoties. Die trein stoppen is de eerste stap.

Hoe doe je dat?

Simpel (maar in het begin misschien niet eenvoudig). Door je bewustzijn weg te halen uit je hoofd en naar je lichaam te brengen.

Nu is het zo dat je in je lichaam stress ervaart als de mind ratelt. De rotgevoelens bevinden zich in je buik tot aan je keel. Daar moet je dus niet heen met je aandacht want dan word je weer meegesleurd in de looping gedachten-emoties.

Levensenergie

Breng je aandacht dus steeds naar de delen van je lichaam waar je het authentieke leven kunt voelen. Je voeten, je handen zijn goede gebieden om met je aandacht in te gaan. Voel de fysieke sensaties daar. Dat is het leven, jouw levensenergie. Daar is het altijd stil en rustig.

Probeer het eens een paar dagen uit: train jezelf zo vaak mogelijk met je aandacht in het leven te zijn. Ga steeds opnieuw met je aandacht naar je handen of voeten. Het werkt. Je brein verandert er langzaam maar zeker door: je legt letterlijk je geautomatiseerde reacties van je brein om. Zoals je een wissel van een trein omzet.

Door dit keer op keer te doen onderbreek je de reflex van je mind om je over te nemen. Daardoor ontstaat langzaam maar zeker een nieuwe ervaring: die van rust. Dit is het bewijs dat bewustzijn toeneemt.

Deel

Laat me weten of het werkt. Wat je ervaart. Ik schrijf uiteraard terug als je dat wilt.

eugenie@bestbrainforbusiness.com

Appen kan ook: 06 14 17 70 37