Ons werk is gebaseerd op meer dan 40 jaar hersengolfonderzoek van Anna Wise. Zij was een van de meest invloedrijke practitioners van instrument-assisted meditatie in de wereld. Zij overleed in 2010. Haar werk is voortgezet door Judith Pennington en Andrea Groh.

Anna Wise was de autoriteit op het gebied van wat zij noemde ‘de Awakened Mind’ en het gebruik van een speciaal daarvoor ontworpen EEG. Ze was de auteur van ‘Awakening the Mind: A Guide to Harnessing the Power of Your Brainwaves‘ (Tarcher Putnam 2002) en ‘The High Performance Mind – Mastering Brainwaves for Insight, Healing, and Creativity‘ (Tarcher Putnam 1995, 2e editie 2004).

Anna was een Founding Board Member van de European Association for Humanistic Psychology gevestigd in Geneva, Zwitzerland.

Zij en haar team onderzochten de hersengolfpatronen van mensen wiens bewustzijnsniveau men zou willen evenaren: spirituele meesters, meditatie leraren en mensen die een optimale creativiteit hadden in hun leven. Het hersengolfpatroon dat men in al die mensen vond noemde zij de Awakened Mind en is een combinatie van alle vier de categorieën: beta, alfa, theta en delta. In de juiste relatie tot elkaar en in de juiste verhouding.

Deze meesters hadden een organisatie van hun brein die ertoe leidde dat zij EN aan het denken waren EN aan het mediteren tegelijk. Hun brein was in een staat van zijn die er ook voor zorgde dat er een flow was tussen deze twee kwaliteiten. Op ons scherm ziet een dergelijke staat van zijn er zo uit:

Iemand met een dergelijke staat van zijn heeft toegang tot alle authentieke vermogens die wij hebben als mens en die ons brein kan faciliteren:

1. empathie en intuïtie (delta golven: de donker paarse banden)

2. creativiteit, inspiratie, motivatie, wijsheid, essentie (theta golven: de licht paarse banden)

3. helderheid, levendigheid van imaginatie, ontspannen en detached bewustzijn (de groene banden: alfa golven)

4. het vermogen om bewust de informatie en sensaties te processen (de gele en oranje banden: beta golven)

En dat allemaal tegelijkertijd.

Als mensen het hebben over ‘volledig jezelf zijn’ of ‘weten wie je bent’, dan is deze organisatie van het brein wat we willen zien.

Voegen we aan deze bewustzijnsstaat content toe (een onderwerp dat we willen onderzoeken, een probleem dat we willen oplossen) dan spreken we over de High Performance Mind.

Deze staat van zijn maakt dat we een vraag kunnen stellen aan ons binnenwerk waarbij het antwoord of het inzicht moeiteloos in ons opkomt.

Het werk van Anna Wise was en is nog steeds baanbrekend.

Het is een eer haar werk beschikbaar te maken voor een nog groter publiek.

Bron