Brain Poke

Wij werken met allerlei soorten oefeningen om het brein in lijn te krijgen met de ware authenticiteit. Een ervan is de ‘Brain Poke’.

Het zijn oefeningen die de taak hebben een bestaand circuit waar je in terecht komt, een gedachtentrein bijvoorbeeld, met een knip van de vingers te doorbreken.

Snelheid is hierbij belangrijk. Het roept een halt toe aan het non-stop denken, je kunt je beter focussen en soms kun je zelfs meteen contact maken met je creativiteit. Het onderbreken van een gedachtenstroom vraagt dat het bewustzijn sneller wordt dan het denken.

Runners High

Heb je ooit die staat ervaren waar je je euforisch voelde door fysieke inspanning te leveren? Bijvoorbeeld tijdens hardlopen, aerobics, HIT? Deze ‘runners high’, ontstaat omdat door de fysieke inspanning de bloedtoevoer naar de frontal lobes afneemt. Het is het deel van je brein dat direct achter je voorhoofd ligt. Dit deel geeft ons de mogelijkheid te denken, beslissingen te nemen, plannen te maken en problemen op te lossen.

Als je rent of wandelt kun je in die staat van bewustzijn komen die je normale, automatische non stop denken onderbreekt. Het is heel belangrijk dit regelmatig te doen. Je brein heeft namelijk rust en ontspanning nodig om optimaal te kunnen functioneren. Doordat het bloed wegstroomt uit je frontal lobes en naar andere delen van je brein gaat, kan je creativiteit terugkeren. Het stressdenken stopt.

Probeer het maar eens. Neem een onderwerp in gedachten dat je de stress geeft. Ga staan en ren zo hard als je kunt, pas op de plaats voor minstens een minuut. Stop en voel wat er met je brein en je lichaam is gebeurd. Welke veranderingen voel je. De stress is verminderd. Zo werkt het brein. Het gehoorzaamt simpelweg eenvoudige natuurwetten. Als het bloed niet in de frontal lobes zit heb je geen stress. Zo hard als je kunt op de plaats rennen kan niet samengaan met stressdenken.

Als je brein kalm is kun je kijken of er een inzicht op kan komen. Als er niets gebeurt herhaal je de brain poke. En weet als er dan nog niets komt, dat het een kwestie van tijd is, als jij je brein ontspannen houdt, of het inzicht komt.

Bouncen

Nou is keihard rennen op de plaats wellicht onhandig als je dat tijdens kantooruren moet doen. Je gaat er van zweten en dat is niet prettig onder werktijd. Een heel goed alternatief is het bouncen op een trampoline. Gewoon lichtjes je hele lichaam in beweging brengen en diep ontspannen is een geweldige manier om het automatische denken te stoppen. Ikzelf heb goede ervaringen met de Bellicon. Een heerlijke, stevige, veilige trampoline die je zo uit kunt zetten, even bouncen tot het hele brein weer optimaal werkt en verder werken. Aanrader. Eigenlijk zou er in ieder kantoor zo’n trampoline moeten staan.

Laat je brein voor je werken.

Door even te brainpoken, even pas op de plaats.