Sensualiseren

Wij zijn niet het denken. Wij maken gebruik van het denken, zoals we gebruik maken van onze knie of hand. Veel mensen zijn dit besef kwijt en vereenzelvigen zich volledig met alles dat het denken produceert. Ongelukkig zijn is daarvan het gevolg.

Wij zijn bewustzijn in dat lichaam.

Bewustzijn wil altijd nieuw bewustzijn scheppen en dat doet het (als het daar niet in gehinderd wordt door de identificatie met het denken). Bewustzijn wil zich altijd verdiepen en uitbreiden. Dat is wat creativiteit in essentie is. Wij mensen zijn hier op aarde om te scheppen, om creatief te zijn.  Dat is onze natuur. Sensualiseren is ons gereedschap. Als we daarmee scheppen flowen we.

Sensualiseren is visualiseren plus het contact met minimaal 1 of meerdere zintuigen: je ziet, voelt, hoort, proeft en ruikt de nieuwe wereld zonder dat die er al is in de vorm, in de materie. Sensualisatie is de bron voor avontuur en spel. Het is onze natuur.

Het vindt binnenin je plaats. Als je brein ontspannen is en flowt, werken alle hersenonderdelen vloeiend met elkaar samen en dan, alleen dan, heb je toegang tot deze oase aan scheppingskracht. Deze menselijke superkracht kent geen grenzen.

Sensualiseren schept nieuwe realiteiten. Alles verandert erdoor. Het bekende komt in een ander daglicht te staan. Je ziet ineens mogelijkheden die je ervoor niet zag. Je lichaam borrelt van het leven en je ogen stralen. Je voelt kracht en vertrouwen terwijl je onbekend gebied instapt. Vertrouwen staat je ter beschikking omdat je contact maakt met wie jij bent. Vertrouwen = contact met wie jij werkelijk bent.

Vastzitten

Door programmering van buitenaf komen wij mensen ondanks dit natuurlijke vermogen regelmatig vast te zitten. Op ieder terrein van ons leven maar zeker als het gaat om perceptie, kracht, empathie… al die specifiek menselijke kwaliteiten. We komen op een soort groei-plateau en er ontstaat een status quo. We stoppen met experimenteren, exploreren, creëren en leren. Je zou kunnen zeggen dat we stoppen met intens en vol leven.

Na een tijd geeft dit verveling, frustratie, problemen en conflicten. We beginnen af te zakken. We worden vlak. Apatisch. We zakken af van creatief scheppen naar plichtmatig produceren.

Imitatie is het tegenovergesteld van sensualisatie. Imitatie laat alles hetzelfde en daardoor creëert het uiteindelijk doodsheid. Je gaat je een flatliner voelen.

Scheppende of flowkilling omgevingen

Ben je in een scheppende omgeving, dan heb je mensen om je heen die net als jij niets liever doen dan in die oase van creativiteit in zichzelf te springen. Keer op keer. Als er unieke individuele ideeën ontstaan uit het niets, als de communicatie tussen mensen open, diep en betekenisvol is, dan komt overvloed als resultaat daarvan uiteindelijk vanzelf.

Je bevindt je in een flowkilling omgeving  als je omgeven bent door mensen die:

altijd hetzelfde zeggen
altijd hetzelfde zeggen wat anderen zeggen
het altijd eens zijn met anderen
zich altijd hetzelfde gedragen
hetzelfde geloven als anderen
futloos, monotoon, saai, gedemotiveerd zijn
klagen zonder een poot uit te steken
zich kritiekloos aanpassen
oppervlakkig zijn en niets nuttigs te melden hebben dan te kletsen over het weer of de tv
problemen ontwijken
achter je rug om dossier tegen je opbouwen
passief slavengedrag vertonen
oeverloos aan het woord zijn tijdens vergaderingen
oeverloos aan het woord zijn tijdens vergaderingen en nooit to the point komen

Dit zijn mensen die van hun leven een museum hebben gemaakt.

Bewustzijn schept nieuwe werelden

Wees de kunstenaar en blijf creëren! Blijf ontdekken. Grenzen verleggen. Wees nieuwsgierig. Leg de lat hoog. Niet te hoog. 4% stretch is max. Stretch jezelf. Beweeg. Verplaats. Gooi weg. Vernieuw. Verlaat je huidige schilderij en koop een een nieuwe lijst. Begin opnieuw.

Als we weer gaan sensualiseren betreden we nieuwe innerlijke werelden die we vervolgens naar buiten kunnen brengen. Als we dat allemaal gaan doen, ontstaat een nieuwe wereld, een nieuwe tijd. Oude problemen vervagen uit zichzelf alsof ze er nooit geweest waren.

Sensualiseren is echter geen vaardigheid. Het is niet iets dat je kunt of hoeft te oefenen want het was er altijd al. Het is onderdeel van wie je bent. Als je er geen toegang meer toe hebt, dan zit het alleen maar bedolven. Onder je vastgeroeste overtuigingen en nog dieper: je identificaties. Wij noemen dat programmeringen. Het enige dat je hoeft te leren is die programmeringen op te ruimen.

Draai jezelf niet vast in museumvragen als:
– hoe verlagen we het ziekteverzuim?
– hoe maken we de werkprocessen effectiever?

Dit soort vragen richten zich op productiviteit. De mens is echter geen productiemiddel. Het is geen koe die je in een stal zet om melk te geven om je vervolgens af te vragen wat je kunt doen om de hoeveelheid melk te vergroten. Zo werkt het niet met de authentieke mens. Hoe zou het zijn als de mensheid zich los zou maken van die standaardvragen die bijna obsessief zijn en overal opduiken?

Kijk eens wat er veranderd als je op alle onderwerpen begint met deze vraag:

Wat wil ik creëren?

Die vraag opent dimensies die gesloten blijven als je louter vraagt naar productiviteit. Als je hem tenminste niet meteen wilt beantwoorden vanuit je frontal lobes. Laat de antwoorden opkomen uit je authenticiteit. En als je niet weet hoe dat werkt, hoe sensualiseren werkt, dan leren we je dat met plezier.

Sensualisatie is een weg die je gaat vanuit je essentie. Als je die weg lang genoeg loopt, zul je alle antwoorden vinden op iedere vraag die er maar bij je opkomt. Dat is een bij-effect van deze zijnskwaliteit. Je zult ook een diepe vrede en een kracht vinden waar de meeste mensen alleen maar van kunnen dromen.