Bètagolven

Ons brein produceert verschillende soorten hersengolven. In de afbeeldingen zien we gekleurde banden. De rode, oranje en de gele banden geven via het EEG op ons scherm het denken weer. We noemen dit bètagolven.

Het vermogen te denken is een kostbaar vermogen dat ons leven verrijkt. Essentieel voor ons levensgeluk is de vraag wie het denken aanstuurt. In de meeste breinen wordt het denken aangestuurd door de angstcentra in ons brein. Dit zorgt ervoor dat we stress ervaren, steeds hetzelfde denken, vast komen te zitten in ideeën die geen waarheid zijn en ongelukkig worden.

Het denken in zijn authentieke staat volgt de opdrachten van bewustzijn. Van essentie. Dus van ons want wij zijn het bewustzijn in dit lichaam. Wij kunnen leren ons denken aan te sturen. Niet alleen wat onze mind denkt maar ook hoe, hoe vaak en wanneer. Ons brein is te trainen zoals je een spier traint.

Oranje en gele banden

In de linker afbeelding zien we dat de rode en oranje banden, de bètagolven, groter zijn dan de groene. Groter betekent: er gaat meer levensenergie naar het denken. De persoon van wie dit hersengolfprofiel is, zat tegen een burn out aan.

Als ons brein getraind is ongecontroleerd te denken dan zal het non stop denken. Vaak vliegt de mind dan ook nog eens heen en weer tussen allerlei onderwerpen en denkt het in problemen. Als je brein zo staat afgesteld gaat dit ten koste van de andere golven, waaronder de alphagolven.

In een goed getraind brein flowen de hersenonderdelen goed en werken ze goed samen.

Het is dan ook van het grootste belang voor een goed en gezond leven de bètagolven onder beheer te krijgen. Hieronder vind je een audio van drie simpele oefeningen waarmee je het non stop denken tot bedaren kunt brengen. Gebruik een headset voor optimale weergave.

Laat me weten wat je ervan vond! Ik ben dol op feedback.

Eugenie