De advocate belt. Dat is onderdeel van onze training: we zijn altijd bereikbaar, ook in het weekend voor steun, inzicht en support. Continue beschikbaarheid is essentieel. Dat geeft rust in de wetenschap dat je er niet alleen voor staat.
Even afreageren
‘Ik zit er doorheen. Ik had net een aanvaring met een collega die een rotopmerking maakte en nu ben ik helemaal van het padje. En het ging net zo goed.’
Ik stel haar gerust dat het heel oke is dat ze even met haar kop tegen de muur gaat. Het is normaal. ‘Pfff, dat ontspant, dat even te horen’. Ik hoor haar zuchten.
‘Ik ben even naar het toilet gegaan en ben diep gaan in- en uitademen maar dat leek het alleen maar erger te maken. Wat moet ik nu doen? Ik moet zo weer terug’.
‘Zit je nu op het toilet?’
‘Eh, ja’..
Ik hoor wat onhandig geschuifel.
We schieten op hetzelfde moment in de lach.
Ademen en brein
Diep in- en uitademen werkt als er al enige ontspanning in het brein is. Als het brein in overdrive staat kan het averechts werken.
Het verhoogt dan de mentale stress en de fysieke spanning. Dat komt omdat het de circuits die de perceptie regelen activeert, bedoeld om de aandacht te verhogen. Het zet de spieren op spanning ter voorbereiding om actie te ondernemen. Diep ademhalen is goed wanneer je gefocust wilt blijven om doelen te bereiken.
Ontspanning vanuit het brein bezien is het reduceren van een teveel aan cognitieve en emotionele busy-ness.
Geeuwen en uitrekken
Onderzoek toont aan dat de allerbeste biologische manier om per direct een ontspannen brein te krijgen, gebruikt door alle zoogdieren en vogels, geeuwen is.
En voor fysieke ontspanning: een langzame, rustige rek, zoals je kat of je hond doen als ze net wakker worden. Merk op dat ze er altijd bij geeuwen.
Onderzoek toont ook aan dat overmatige mentale stress het brein beschadigt en chronische stress en angst of depressie de hersenfunctie verminderen.
Nu is er een dingetje: verschillende delen van je brein blijven actief op verschillende momenten van de dag en nacht dus wat is de juiste hoeveelheid ontspanning en wanneer moet je aan ontspanning werken?
Het antwoord is simpel: na elke 20 minuten van intensief geconcentreerd werken.
Drie tot vier keer geeuwen ontspant per direct je frontal lobes. Het brengt de neurale activiteit naar beneden in de concentratie en ‘worry centers’.
Als je geeuwt trek je als het ware even de stekkers uit de frontal lobes waardoor ze kunnen resetten. Op dat moment begint je mind te dwalen en dat is goed. Het toont dat het default netwerk is geactiveerd en de dagdroomstatus veroorzaakt dat de rest van je brein, waar ook je intuïtie zit, je probleem op non verbale wijze zal oplossen.
Problemen dienen te worden opgelost met een open brein waar alle hersenonderdelen samenwerken. Stress betekent dat grote delen van je brein zijn uitgeschakeld omdat alle energie naar de stresscentra is gegaan die van daaruit je denken aanjagen.
De ontspannen dagdroomstaat ververst de hersenonderdelen die aandacht en motivatie faciliteren. Deze ondersteunen de productiviteit en de creativiteit. Dit alles is nodig om de hoogste staat van high performance neer te zetten. Je brein keert terug naar stabiliteit.
Een brein in overdrive werkt niet goed
Stress maakt het brein instabiel en je gevoel van sterk, vol vertrouwen en slagkracht zijn, verdwijnt. Dat is wat met de advocate is gebeurd.
Vanuit die staat van zijn wil de advocate nu weten wat ze met die collega moet. ‘Ik kan zijn bloed wel drinken. Ik heb zin hem aan te vliegen! Oh, wat een ellendig ettertje is het toch’. Ze zei nog wat meer dingen maar die laat ik maar even weg.
Stap 1: het brein kalmeren
Ik zeg haar dat we de collega even laten voor wat het is. Dat is altijd, in iedere situatie, de eerste stap: eerst het brein kalmeren. Met een stressbrein een probleem aanpakken gaat niet werken.
‘We gaan eerst je brein ontspannen zodat je weer de beschikking hebt over al je vermogens’.
‘Hoe dan?’
We gaan geeuwen. Huh? Geeuwen? Ja, geeuwen. Ik geef haar de informatie. Het is met breinwerk belangrijk dat je weet wat je doet en waarom je het doet. Alleen zo krijg je je brein onder beheer.
‘Ok, dan’, zegt ze nog wat verwonderd. ‘Hoe geeuw ik op commando?’
Gewoon je hand voor je mond, die openen en diep inademen. ‘Momentje, hoor. Ik zit met mijn mobieltje. Ik leg je even weg.’
Na een lichte weerstand waarin er geen geeuw komt hoor ik haar ver weg geeuwen. En geeuwen. En lachen tussen het geeuwen door.
‘Ik kan niet meer stoppen met geeuwen’, geeuwt ze vervolgens in de telefoon. ‘Jeetje, wat ontspant dat. Zoiets simpels.’
Ja, en als je dit per direct nog meer wilt verdiepen ga je er langzaam je armen bij uitrekken.
Ze doet braaf wat ik voorstel. Na een paar minuten meldt ze weer in het zadel te zitten. ‘Ik voel me inderdaad heel anders. Opgeruimder. Ontspannen.
Brein is gereset.
Stap 2: je probleem aanpakken
Vervolgens kijken we naar het akkefietje met de collega. Tevreden hangt ze op.
Binnenkort een sessie met hook up.
Geef een reactie