Stress, flow en brein
Teveel stress is de dood in de pot voor flow en peak performance. Flowtraining begint daarom altijd met stressreductie en stressbeheersing. Zodat je onder alle omstandigheden je stresspeil onder controle hebt. Dat is stap 1. Daarna kun je aan de slag om flow en peak performance te trainen.
Flow en peak performance vragen een subtiele balans tussen stress en ontspanning. Aan de ene kant moet er voldoende gezonde stress zijn, een prikkelende uitdaging waarvoor we onszelf zullen moeten oprekken, en aan de andere kant moet er voldoende ontspanning zijn om in de flow te kunnen komen en om contact te maken met onze essentie: onze diepste creativiteit, inzichten en intuïtie.
Bij Best Brain for Business kunnen we je laten zien wat er in je brein gebeurt tijdens de flowstaat. Hoe de balans tussen uitdaging en ontspanning eruitziet, de open communicatie tussen essentie en denken, de opeenvolging van aha-momenten. Want flow en peak performance zijn staten van ons bewustzijn met bijbehorende breinstaten.
We kunnen ook laten zien wat er in het brein gebeurt als er teveel stress is en waarom dit het optreden van flow belemmert. We zijn gewend te denken dat stress veroorzaakt wordt door zaken buiten ons, maar de waarheid is dat stress wordt veroorzaakt door ons brein. Stress is, net als flow, een staat van ons brein-bewustijn.
Stress en de organisatie van het brein
Onnodige stress is het bewijs dat ons brein niet goed georganiseerd is.
In stress, zijn maar enkele delen van ons brein actief. Daar gaat alle energie heen. De rest van ons brein en de daarmee de rest van onze vermogens, zijn uitgeschakeld. Je merkt dit wanneer je een nieuwe, creatieve oplossing nodig hebt voor een probleem, maar je kunt er geen bedenken. Je brein kan alleen maar oude oplossingen ophoesten die niet werken. Je denkt in cirkels wat erg vermoeiend is.
In stress zijn we voortdurend op de buitenwereld gericht. Een stressbrein is op zijn hoede voor gevaar en dat komt van buitenaf. In de tijd van de sabeltandtijgers was dit een heel effectief overlevingsmechanisme. In de huidige tijd echter zijn we nog maar heel zelden echt in gevaar en werkt dit mechanisme eerder tegen ons dan voor ons.
Onze cultuur draagt hier enorm aan bij. We hebben geleerd om voortdurend te reageren op alles wat van buiten op ons afkomt. We worden aan één stuk door gebombardeerd met impulsen van buitenaf en alles vraagt onze reactie – en wel nu. Alsof ons leven ervan afhangt. We klappen steeds naar buiten met onze aandacht en zoeken daar de oplossingen. We verliezen de rust en het vermogen om van binnen naar passende antwoorden en reacties te zoeken.
En zo leren we om ons leven te leven met slechts een fractie van ons brein. Alsof we een wagen besturen en nooit verder schakelen dan de eerste versnelling.
Als dit maar lang genoeg het geval is, als we vast komen te zitten in een gestrest brein, kunnen we de volgende dingen gaan ervaren.
- De buitenwereld wordt gezien als de enige realiteit. De binnenwereld doet nauwelijks nog ter zake.
- Alles is urgent, je maakt je overal druk om. Angst iets over het hoofd te zien. Angst om het fout te doen.
- Je hebt het gevoel dat je constant wordt beoordeeld door anderen.
- Een constante warboel van over elkaar heen tuimelende gedachten.
- Nergens echt de tijd voor kunnen nemen.
- Slechte lichamelijke gewoonten. (Teveel eten, te weinig bewegen, slecht slaappatroon, verslavingen.)
- Slecht contact met je lichaam. (Je voelt in je vakantie pas hoe moe je bent.)
- Volkomen geregeerd door de klok.
- Moeilijk om echt te genieten, om echt enthousiast te zijn over dingen.
- Controlezucht over vrijwel alles in je leven. Niet in staat om dingen te laten gebeuren in je leven.
- Leren is moeilijk. Je blijft gevangen in oude gedachten en emoties. Er kan niets nieuws binnenkomen.
Als jij je brein voor je wil laten werken, is het dus zaak deze stressreactie in ons brein onder beheer te krijgen, los van de omstandigheden. Dat schept ruimte om de rest van ons brein te kunnen benutten en meer essentie en flow in je werk te kunnen brengen.
Hoe doe je dat? Door je brein te trainen.
Het brein is een orgaan dat je kunt trainen net zoals je een spier kunt trainen. Dat betekent dat jij je brein zo kunt trainen dat het geen stress meer produceert op die momenten dat jij geen stress kunt gebruiken. En dat jij op jouw wil de staten kunt opwekken die horen bij flow en peak performance.
Dat leren wij je!
Een van de technieken die we hiervoor gebruiken, is hersengolftraining. Mentale training met behulp van een EEG. Hoe dit werkt en waarom dit werkt, kun je hier lezen.
Meer weten? Boek een in company workshop ‘Ontstressen en Werkgeluk’
In twee uur tijd maak je kennis met je brein zoals je dat nog nooit hebt gedaan. We leggen je uit en laten je zien wat hersengolven kunnen vertellen over geluk en stress, maar bovenal: we demonstreren het direct in je eigen ervaring. Na twee uur heb je een mooie set met tools om de stress uit je brein halen en weer verbinding te maken met je eigen bronnen van geluk. Lees meer…
Of ga meteen zelf aan de slag…
Maar het is natuurlijk ook leuk om meteen zelf aan de slag gaan!
Klik op de onderstaande link voor een audio waarin we je een korte uitleg geven over hersengolven en hersengolftraining, gevolgd door een paar eenvoudige, kleine oefeningen waarmee je in enkele minuten tijd zelf kunt ervaren hoe jij rechtstreeks je brein kunt beïnvloeden en de eerste stappen kunt zetten om stress voorgoed de baas te worden.