Er zijn talloze boeken geschreven over succes. Ze gaan als zoete broodjes over de toonbank. Seminars van marketingmachines zitten bomvol. Er worden enorme bedragen neergeteld om erbij te zijn. Blijkbaar hebben veel mensen een verlangen naar succes. Zonder dat zij dit bereiken. Want anders ga je niet in zo’n seminar zitten.

Wat onderscheid mensen met succes van mensen die geen succes hebben?

Hier zijn een paar punten die succesvolle mensen onderscheiden van anderen:

  • Ze voelen geen aarzelingen als het gaat om het stellen van hoge doelen
  • Geld verdienen is een tweede natuur voor ze
  • Ze hebben een mindset die hen naar steeds hogere niveaus brengt. Ze hebben geen last van angst voor mislukken wat anderen wel hebben

Mensen met succes hebben op deze punten geen angst, geen belemmerende overtuigingen. Ze zijn vrij te bewegen en hun doelen na te streven.

Breinwerk
De succesvolle mensen laten hun brein voor zich werken. Zij zetten de vermogens van hun brein zo in, dat het voor hen werkt, in plaats van tegen hen. Dat doen zij onbewust want de meesten weten weinig tot niets van de werking van hun brein. Ze zijn onbewust bekwaam. En dat legt hen geen windeieren. Daarom behoren ze tot de top in hun werkterrein. Het zijn in feite topsporters die hun brein op topniveau hebben getraind. Zonder dat ze wisten dat ze dat deden. Hun hersengolven faciliteren wat zij willen bereiken en liggen dus in lijn met hun doelen.

Tegenslagen
Ook mensen met succes krijgen hun portie tegenslagen te verwerken. Uitputting, fysiek en mentaal, ziekten, persoonlijke problemen, druk vanuit de omgeving en prestatiedruk hebben invloed op de topprestaties. Bij topsporters is dat goed te zien. Het niveau waarop een topsporter terugvalt is echter nog steeds vele malen hoger dan het topniveau van een recreant. Dat onderscheidt een topsporter van een recreant.

Bij tegenslagen valt een topsporter terug naar een lager trainingsniveau.

Under pressure you don’t rise to the occasion. You sink to your level of training.

Wat kunnen we hiervan leren?
Hoewel ieder mens uniek is en unieke talenten heeft, is niet iedereen succesvol. Velen weten niet wat ze werkelijk willen, lopen rond in het besef dat het leven niet volledig wordt geleefd, dat er meer moet zijn.

Ze laten hun brein niet voor hen werken. Ze weten niet dat dit kan. Ze zijn onbewust onbekwaam. Hun brein werkt niet voor hen maar tegen hen. Hun hersengolven faciliteren niet wat zij willen bereiken en liggen niet in lijn met hun doelen. Bij tegenslagen gaan de meeste mensen onderuit. Stress, burn outs, slapeloosheid zijn hier de zichtbare uitingen van. Dat is niemand te verwijten. Als je niet weet hoe het werkt kun je ook niet doen wat je kunt.

Het systeem
Wat namelijk meespeelt is dat ieder mens in een bestaand systeem terechtkomt. Zo crashen steeds meer kinderen buiten hun schuld, in het bestaande schoolsysteem. En volwassenen vallen met duizenden om in het bestaande maatschappelijke veld. Omdat de systemen de essentie van de mensen niet faciliteren maar tegenwerken. De systemen zijn niet gebouwd op onze essentie maar op angst.

Het effect van het systeem op het brein
We zien het effect van het systeem op het brein van kinderen misschien wel het duidelijkst. Als kinderen ongelukkig zijn komt dit doordat hun hersengolven hun essentie niet kunnen doorlaten. Er groeit door negatieve ervaringen een persoonlijkheid die afwijkt van de natuurlijke potentie van het authentieke kind. Laten we dat voor het gemak het ego noemen.
Het ego maakt gebruik van het brein via een (onbewust aangeleerde) overlevingslus tussen het angstcentrum, geheugen en denkvermogen en overruled daardoor de liefde van het hart die het brein zou willen faciliteren.

Succesvol en vrij worden door te werken met je brein
Kinderen laten zien dat hun brein een zijpaadje heeft gekozen dat hen steeds doet struikelen of zelfs in een ravijn doet vallen EN dat zij hun brein niet zijn zoals ze hun knie niet zijn, geeft vrijheid van ademen en handelen.

Dit geldt evenzeer voor ons volwassenen. Met de huidige kennis over en ervaring met de werking van ons prachtige brein is het nu mogelijk op een snelle en effectieve manier onszelf te resetten naar onze authentieke staat.
Door te leren over onze hersengolven. Door ermee te leren werken.
Daardoor wordt een mens bewust bekwaam. En kan dan zijn problemen oplossen binnen het systeem, zijn essentie leven en succesvol zijn.

Daarom is je brein leren kennen essentieel voor succes.