Hier zijn tien skills die iedere manager moet hebben volgens Forbes. Volgens mist 90% van de managers ze. Dat is nogal een robuuste uitspraak.

Traditionele trainingen leren managers hoe ze moeten managen. Ze trainen niet hoe managers  moeten leiden, hoe een vertrouwensrelatie op te bouwen met medewerkers of zelfs maar menselijk te zijn tegen medewerkers..

De 10 skills

Ik ben benieuwd. Ik herken wel het een en ander maar of Forbes de waarheid in zijn algemeenheid te pakken heeft.. dat weet ik niet… Dat is waar ik benieuwd naar ben.. Hoe zien jullie dat? Check them out. Heb jij alle skills?

1. Het actief vragen en innemen van feedback van medewerkers, zonder in de weerstand te schieten. Managers vragen medewerkers niet hoe ze beter kunnen worden in hun baan.

2. Het vermogen het perspectief van de medewerker te zien. Best een dingetje.

3. Iedere manager moet beseffen welke plek zijn functie inneemt in de hele organisatie en hoe de eigen organisatie concurreert in de markt. Helaas hebben de meeste managers daar geen idee van.. Ze weten veel over hun afdeling veel maar weinig over de industrie waartoe het bedrijf behoort, de wereld waarin die opereert en de huidige gebeurtenissen die daar optreden. Groot probleem.

4. Iedere manager moet leren op zichzelf te reflecteren. Ze moeten hun eigen angstreacties kennen. Stress dus. En ze moeten in staat zijn die stressreacties te kalmeren in zichzelf (en herinner je: boos = bang)

5. Iedere manager moet weten hoe hij zijn medewerkers kan erkennen en stimuleren. Hoe roddelen kritiek te voorkomen als een van hen een fout maakt. Waarlijk leiderschap betekent dat de leider voor alles dat er gebeurt op de afdeling verantwoordelijkheid neemt.

6. Iedere manager moet opstaan voor de eigen medewerkers als een hoger geplaatste manager een opdracht geeft die niet redelijk of niet uitvoerbaar is. Leiderschap betekent dat je je stress in het gezicht kijkt en ermee werkt om er vanaf te komen. Het achter je te laten. Als je het moeilijk vindt om op te staan voor je teamgenoten omdat je bijvoorbeeld onder druk wordt gezet om je te conformeren dan ben je misschien een goede supervisor. Maar geen leider.

7. Iedere manager moet zijn eigen carrière managen, los van zijn afdeling. Hij moet inzien dat hij vrij is. We zijn allemaal onafhankelijke economische units. Ontwikkel je eigen lange termijn ontwikkelingsplan.

8. Iedere manager moeten in staat zijn te communiceren met verschillende mensen als het gaat om leeftijd, achtergrond, religie, politieke voorkeuren, persoonlijkheidstypen en hij moet leren zich open te stellen voor een wijd pallet aan perspectieven. Dat vraagt geduld en het vermogen uit de eigen traditionele vooroordelen te stappen.

9. Iedere leider moeten leren hoe hij vertrouwen opwekt en hoe hij een community bouwt. Zonder vertrouwen kan een afdeling niet functioneren. Veel te vaak bereiken managers resultaten door angst te gebruiken. Dat is het tegenovergestelde van leiderschap.

10. Tot slot moet iedere manager leren mens te zijn op het werk. Helemaal als de omstandigheden zo zijn dat de angst en stress erin kruipen. Als we onze menselijkheid verliezen op de werkvloer zijn we niet langer leiders.

Nou, wat vinden we ervan?

Gaan we met alle punten akkoord?

Jef Staes heeft maar 4 skills voor de toekomstige manager. Is in ieder geval eenvoudiger… Zie deze video.

Benieuwd naar de reacties..

Eugenie

 

 

 

 

 

Inspiratiebron