Er zijn mensen die beweren dat stoppen met denken niet zou kunnen of dat het niet nodig zou zijn. Dat zijn misvattingen.

Stoppen met denken is een cruciale stap in onze training, op weg naar volledig meesterschap over de mind. Een brein dat op eigen houtje, op de automatische piloot, non stop denkt, kan jou niet de ervaring geven van langdurige innerlijke rust en tevredenheid. Om langdurig in contact te zijn met wie je bent, dien je te leren je mind onder beheer te krijgen. Dat betekent dat het denkt op momenten dat jij dat wilt en dat het stil is in je bovenkamer als er niets te doen is voor de mind. Als er niet geanalyseerd, bestudeerd, gedacht moet worden.

Oefeningen

Sluit je ogen en kijk hoeveel seconden het duurt voordat je mind begint met gedachten te produceren.

Probeer dan eens met een timer je mind voor 1 minuut volledig stil te maken.

Breintraining door met de ademhaling te werken

Ga zitten en zet een timer op 1 minuut.

Sluit je ogen en tel je ademhaling gedurende die minuut. Een ademhaling is een inademing plus een uitademing. Dat is 1 tel.

Heb je tussen de 8 en 18 ademhalingen per minuut dan zit je binnen de normale range van het dagbewustzijn. Heb je meer dan 18 ademhalingen dan heb je een, wat wij dan noemen, betahoofd. De energie zit dan met een overdosis achter je voorhoofd, waar het denken zich bevindt. De kans dat jij je diep ontspannen zult voelen en in vrede is dan nul.

Op de afbeelding zie je een breinstaat van een persoon die zijn denken volledig tot rust heeft gebracht. Dat is te zien in de rode, oranje en gele banden. Die geven het denken weer. Een brein dat deze staat produceert flowt rustig en alert. Je bent dan ontspannen en aanwezig tegelijk.

Zet de timer weer op een minuut. Sluit wederom je ogen en probeer je ademhaling langzamer te maken. Forceer niets, ga vooral niet proberen zo min mogelijk ademhalingen te behalen. Het is niet de bedoeling dat je adem bij moet happen of achter je adem komt te zitten. Is dit wel wat gebeurt dan heeft je mind je overgenomen. Tel rustig het aantal ademhalingen.

Bij de meeste mensen daalt het aantal. Zij voelen zich daardoor rustiger, meer gegrond en meer aanwezig.

Het rustig vertragen van de ademhaling brengt het brein tot rust. En daarmee kom jij tot rust.

Meesterschap krijgen over je mind is een eerste, belangrijke stap op weg naar meesterschap over je brein. Je beïnvloedt daarmee rechtstreeks je hersengolven. Die worden kalmer. Een rustig, flowend brein brengt je dichterbij je ware essentie.