Zuidas als spiegel van de wereld

Er is momenteel een serie op tv, ‘Zuidas” van de NPO.

Werk als hoogste goed
‘Zuidas duikt in de snelle wereld van de topadvocatuur. Advocaat worden op de prestigieuze Zuidas, daar dromen rechtenstudenten van. Een topsalaris, status, miljoenendeals en ongelimiteerd gin tonics drinken in exclusieve clubs op kosten van kantoor met collega’s die al snel je vrienden of meer worden.’

Na een aantal afleveringen bekeken te hebben zit ik in mijn zonovergoten tuin. De tekst op de site van de NPO geeft te denken. De illusie die gecreëerd wordt, is dat werken op de Zuidas je van het is. Überhaupt dat werken is waar het allemaal om draait. En het hebben van een topsalaris, status. Vrienden of meer op de werkvloer… Ik moet het nog tegenkomen. Het is een zeldzaamheid.

Leeg
Het doet mij denken aan mijn verleden bij consultancy- en adviesbureaus. Hard werken, successen boeken, leven in een luxe appartement, twee auto’s voor de deur (een voor de boodschappen) en me van binnen leeg voelen. ‘Is dit alles, oehoe oehoe.’

Het doet mij denken aan de wereld om mij heen. Een wereld die me is gaan tegenstaan omdat de grond waarop ie gebouwd is, liefde ontbeert. Liefde in het zakenleven, spreken daarover, is een teken van zwakzinnigheid. Niet van menselijkheid. Ambitie en ‘de betere versie van jezelf worden’ vullen het werkzame leven. Ik zie het graag anders. Fundamenteel anders.

It is all in the game
De Zuidas, dichtbevolkt door advocatenkantoren, zou een bolwerk van rechtvaardigheid moeten zijn. Een plek waar vanuit wijsheid en medemenselijkheid geschillen worden opgelost. Niets is minder waar. We zien een cultuur van elkaar gebruiken, elkaar aanvallen, harteloosheid, competitie, jaloezie, machtsstrijd, ziekelijke ambitie, intriges, bedreigingen, egocentrisme, verraad en dit alles onder de vlag van ‘It is all in the game. It is good for the business’. In ieder geval in de serie is dit wat we voorgeschoteld krijgen.

De wereld
Zuidas is hiermee een goede afspiegeling van wat ik ‘de wereld’ noem: de manifestatie van de op hol geslagen mind die niet meer als dienaar van bewustzijn functioneert maar onder regie staat van de angstcentra.

Angst, pijn, onzekerheid, eenzaamheid en vechten om te overleven ondanks alle rijkdom is wat de ware cultuur is. Niet alleen in Zuidas, eigenlijk overal.

Ook in Zuidas treffen we mensen aan die anders willen, die het hart op de juiste plaats hebben en streven naar menselijkheid. Vaak zijn zij ongewild en onbewust speelbal van hen die strategisch denkend hun eigen belangen willen behartigen. Het lijkt een ongelijke strijd. Sabia is een mooi symbool van die dynamiek. Eerst is zij de opvallende buitenstaander die respect afdwingt. Langzaam maar zeker wordt ook zij verzwolgen door de cultuur van het willen winnen ten koste van alles…

Nu ik meer dan een halve eeuw in deze maatschappij rondwandel, ontwaar ik nog een ander mechanisme dat we in Zuidas en eigenlijk vrijwel overal terugzien.

  1. Naar buiten toe een cultuur opdissen dat alles geweldig is binnen de muren
  2. Naar binnen toe zorgen dat niemand de ellende naar buiten brengt

Mensen die de problemen openbaar maken worden afgefakkeld als losers. Mensen die zich uitspreken en de puinzooi aan de orde stellen worden door hen die het niet willen of kunnen zien, weggezet als ‘negatief’.

Zwijg
Er is een verbod op de waarheid. Het systeem mag niet aan de orde worden gesteld. Om dit te voorkomen worden individuen geofferd. Monddood gemaakt, uitgestoten, weggesaneerd. Een dossier is snel opgebouwd. Dit wekt bij de groep zoveel angst dat men zich wel tweemaal bedenkt op te staan. Zwijg en je bent veilig. ‘Wat heeft het voor zin? Het is nu eenmaal zo. Het zal mijn tijd wel duren. Ik zit wel met een hypotheek.’

Of de serie Zuidas een ware weergave is van wat zich er werkelijk op de Zuidas afspeelt, laat ik in het midden. De serie is in ieder geval een ware afspiegeling van de wereld. Hoe het er daar aan toe gaat. Hoe mensen met elkaar omgaan. LinkedIn trouwens ook. De supertrotse mensen, de awards, de successen vliegen je om de oren. Geluk is een keuze.

Het stemt mij om de zoveel tijd droevig. Zoals vandaag.

Het is weer maandag
Maandagochtend komt de hele karavaan van werkmieren weer op de been om terug te keren naar de fel begeerde banen waar in werkelijkheid 80% ongelukkig is. De ‘vrije tijd’ is over. Men stapt nu in ‘de baas zijn tijd’. Op school leerde ik dat de slavernij over was. De kettingen om de enkels zijn echter alleen vervangen door contracten en het geloof dat je ‘vrij bent voor geluk te kiezen’. Het new age geloof dat jij als individu binnen een ziek systeem vrij bent. Als je maar wilt. Als je maar je best doet. ‘Waar je je aandacht op richt, groeit.’

Gevangenis
Mensen horen niet in door anderen bedachte systemen vast te zitten. Het leven wordt dan ingekapseld tot een gevangenis. Ook het aanstellen van een ‘Chief Hapiness Officer’ die gaat monitoren of jij wel gelukkig bent tussen 9 en 5 verandert daar niets aan. Integendeel. Nog meer gemonitor.

De systemen aan de orde stellen is een te grote onderneming voor een individu. Zoiets als een rechtszaak aanspannen tegen een verzekeringsmaatschappij. Het ontbreekt aan lange adem, tijd, energie en geld.

Bewustzijn
Kunnen we dan niets uitrichten? Zijn we machteloos als individu binnen een bestaand systeem? Nee. We zijn niet machteloos.

Bewustzijn brengt uitkomst. Bewustzijn is de weg naar innerlijke vrijheid. Daar begint het. Je moet even het begindraadje vinden in de kluwen van je bestaan. Dit was voor mij een wezenlijke stap in de goede richting. Het begindraadje is bewustzijn… terug naar je kern…

De programma’s van de wereld zitten namelijk in ons hoofd. Onze essentie is vanaf onze vroegste jeugd overschreven door halve en hele onwaarheden die we zijn gaan geloven. Zoals het moeten leren voor een diploma, anders krijg je geen toegang tot de maatschappij. En dat je je maar beter aanpast aan de groep anders val je erbuiten. Dat het heel normaal is dat een ander, een vreemde, jou mag vertellen wat je moet doen. En dat die vreemde je mag straffen als je het niet doet. Dat studeren beter is dan met je handen werken. Dat gemonitord worden voor je veiligheid is. Dat je leven voor het grootste deel van je tijd om werken moet draaien. Dat je als mens op de eerste plaats een produktiemiddel bent. Dat geld je reden van bestaan is. Geld als bestaansvoorwaarde.

Dat soort programma’s… Ze zitten diep. Maar ze zijn te ontwarren. Door bewustzijn. Vrijheid is het cadeau dat in de programma’s opgeborgen zit.

Als dergelijke programma’s nog in je draaien, is het erg moeilijk je pad te laten leiden door je essentie. Je zult essentie vrij moeten maken van alles wat onecht is.

En, ik spreek uit ervaring, dat is een hele klus. Maar zo godvergeten de moeite waard! Mij was het alles waard.

Met bewustzijn werken geeft het voordeel dat je het gewoon onder werktijd kunt doen. Niemand die het ziet. Je hoeft geen dramatische besluiten te nemen. Het kost je niet je baan. Je hoeft er geen roofbouw op je zelf voor te plegen.

En het werpt zijn vruchten af.

Samen
Zeker als je een dergelijk proces met gelijkgestemden aangaat. Samen is niet alleen. Terwijl alles eerst bij hetzelfde blijft ga je steeds meer je aandacht richten op waar het je werkelijk omgaat. Je voert dezelfde werkzaamheden uit, werkt je agenda af maar vanuit een ander perspectief. Wezenlijke verandering ontstaat alleen als bewustzijn aan het roer staat. Zonder bewustzijn, wat de hoogste vorm van liefde is, zijn veranderingen oppervlakkig. Je verschuift de meubels maar de kamer verandert niet.

Het kan. Het is niet moeilijk. Wat niet wil zeggen dat het eenvoudig is.

Herken je wat ik schrijf en wil je contact aarzel dan niet het op te nemen. Praten kan altijd. En door delen vermenigvuldig je. Er zijn veel meer mensen zoals jij. Ik spreek namens velen, weet ik. Ik wil ook graag de millenials uitnodigen te reageren. Samen kun je meer.

Je leven hoort een afspiegeling te zijn van je ware zelf. Van wie jij werkelijk bent. Niet van een systeem dat er al was voordat jij bestond. Volledig jezelf zijn, dat is waar het leven voor bedoeld is.

 

 

 

 

 

 

By |2018-05-15T11:03:24+00:00mei 7th, 2018|Algemeen|0 Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.