Help je brein van eindexamenstress af

Ik las in een artikel op nu.nl zes anti-stress tips voor de eindexamens.

Blijf rustig en positief
In de avond tijd voor ontspanning
Werk met een checklist
Slaap genoeg
Vraag hulp.

Goede tips als je stress hebt voor het eindexamen.

De vraag is alleen: hoe blijf je rustig als de zenuwen door je keel gieren en een black out op de loer ligt?

Stress ontstaat in het brein op het moment dat de angstcentra geactiveerd worden. Twee kleine hersenonderdeeltjes, de amygdala, signaleren gevaar en brengen het brein in de hoogste staat van paraatheid. Een beetje stress kan het brein zo activeren dat het beter gaat presteren maar veel stress zorgt ervoor dat het brein zichzelf gaat blokken in het uitvoeren van een functie. Het brein wil dan namelijk helemaal geen functie meer uitvoeren. Het is niet meer geïnteresseerd in opdrachten of vragen beantwoorden.

Het wil de pleiterik maken; het wil vluchten van de situatie waar de stress werd veroorzaakt. Of het wil gaan vechten tegen wat er is. In het ergste geval bevriest het.

De angstcentra zouden zich alleen bezig moeten houden met je biologische veiligheid. Als er een auto op je afstormt zorgen de amygdala ervoor dat je weg gesprongen bent nog voordat je erover na kon denken. De amygdala zijn twee kleine boontjes die in dit proces een grote rol spelen. Ze zijn razendsnel, veel sneller dan je logische denken.

Nu is het merkwaardige dat de angstcentra zich ook bezighouden met andere zaken dan je fysieke veiligheid. In de examenzaal word je niet fysiek bedreigd. Toch reageert het stressbrein alsof dit wel zo is. Je brein is dus niet handig bezig, zou je kunnen zeggen.

Doordat de amygdala aanslaan gebruiken zij extra levensenergie. Het transportmiddel van het brein is bloed. Het bloed zorgt voor zuurstof en voeding die naar de cellen moet. Het deel van het brein dat actief is, vraagt voeding en zuurstof. Als de amygdala aanslaan, stroomt daar veel bloed naartoe. Daardoor kan dat bloed niet naar andere delen van je brein, waaronder het gebied achter je voorhoofd. Daar liggen de frontal lobes die ervoor zorgen dat je kunt nadenken, analyseren, beslissingen kunt nemen. De activiteit wordt daar aanzienlijk minder en dat is nou net niet wat je tijdens je examen wilt. Je wilt dat je denkvermogen optimaal werkt. Onzekerheid en stress zijn de gevolgen.

De stress zorgt er ook voor dat je lichaam verkrampt. Het maakt zich op om te vluchten of te vechten. Dat gaat niet als je op een stoel in de examenzaal zit. Daardoor raakt het brein nog meer van streek. Een black out kan het gevolg zijn. Het brein crasht dan als het ware en gaat in de stilstand staan, zoals een konijntje doet dat in de koplampen van een auto staart. Het bevriest en kan niets meer. Daar uit komen tijdens je examen, terwijl je ogen over de opgaven dwalen zonder nog echt iets binnen te kunnen laten, is erg moeilijk.

Je brein heeft dus wat opvoeding nodig. Net als een klein kind heeft het de geruststelling nodig dat alles veilig en ok is. Dan kalmeert het en gaan alle hersenonderdelen weer goed met elkaar samenwerken. Je moet dus ingrijpen als de amygdala aanslaan of nog beter; zorgen dat ze niet aanslaan. Dat betekent dat jij dus sneller moet worden dan je amygdala. Dat is iets wat jij als student kunt leren. Niet alleen voor je examen, ook daarna heb je er profijt van als jij je brein gaat trainen dat het lekker open flowt. Een ontspannen brein kan makkelijk in het geheugen rondkijken naar informatie. Het kan ook makkelijk nadenken en opgaven maken op een manier dat jij er zelfs plezier aan beleeft.

Ook na het afleggen van de examens, in de tijd dat je tot 13 juni moet wachten of je geslaagd bent, heb je er profijt van als je brein rustig en kalm is.

Speciaal voor deze examentijd heeft Best Brain een concreet aanbod. Gedurende een skypesessie gaan we met jou aan de slag om je de basis te leren van je brein en gaan we op zoek naar wat jouw brein helpt om op koers te blijven. Gedurende je examenperiode zijn we continu beschikbaar om je bij te staan, te ondersteunen en je uit eventuele dips te halen. De kosten voor de hele periode tot en met 29 mei bedragen E125,- inclusief BTW.

Interesse? Bel ons!

Eugenie 06 14 17 70 37

Jan 06 4 185 1823

By |2018-05-09T20:23:46+00:00mei 9th, 2018|Algemeen|0 Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.