Geluk is een keuze… Not

Geluk

‘Geluk is een keuze’ is niets meer en niets minder dan een goedkope, inhoudsloze marketingkreet. Vergelijkbaar met ‘Succes is een keuze’. Marketing heeft de plaats ingenomen van wijsheid en waarheid in onze maatschappij. Diepgang en zingeving zijn omgeruild voor platheid en oppervlakkigheid.

Desalniettemin zitten de conferenties met dergelijke titels vol met mensen die luisteren naar hen, ‘die het geluk en succes gekozen hebben’. Gevonden hebben. Waarom is dat? Omdat alle deelnemers het geluk kennelijk niet gevonden hebben. Er blijkbaar niet voor gekozen hebben en niet weten hoe ze dat moeten doen.

Kiezen voor geluk of ongelukkig zijn

Mensen kunnen blijkbaar niet goed kiezen. Niet voor geluk dan. Ziet u de zotheid al in van deze zin? Waarom heeft u er nog niet voor gekozen dan als het slechts een keuze is? Iedereen is geboren met het vermogen te kiezen dus, waarom koos u dan niet voor geluk? U koos blijkbaar voor ongelukkig zijn? Wat een nonsense.

Het ligt aan mij

Door deze mindset wordt het het mysterie en de enorme diepgang van het leven, met een pollepel platgeslagen tot het niveau van een cakerecept. ‘Men neme een doel, voegt daar een stappenplan aan toe en dan flink roeren’. Het zou bijna vermakelijk zijn ware het niet in- en intriest. Want al die mensen die hongerig luisteren naar de guru die het blijkbaar wel voor elkaar heeft geklutst, falen vervolgens in hun leven. En raken nog meer gedeprimeerd omdat het programma ‘Het ligt aan mij’ aanslaat. En dan ben je nog verder van huis. Mijn dikke tip: skip de nonsense van ‘geluk is een keuze’. En maak je uit de voeten bij hen die het prediken.

‘Geluk is een keuze’ schrappen

Goed, ik ga u aantonen dat de zin ‘Geluk is een keuze’ geschrapt kan worden uit onze vocabulaire.

Stadia

Ik ken drie stadia van ongelukkig zijn. In elk stadium kan ik een steun in de rug gebruiken.
a) Niet zien waar ik ben, wat ik moet doen, verdwaald zijn: verloren
b) Zien wat er aan de hand is maar te vast zitten in negatieve emoties waar ik niet uitkom: vastzitten
c) Zien wat er aan de hand is en er iets aan doen: opkrabbelen

Verloren zijn
In dit stadium is mijn bewustzijn op het onderwerp waar ik ongelukkig over ben veel te laag om er zicht op te krijgen. Ik zit verstrikt in programma’s waarmee ik me geheel of gedeeltelijk identificeer. Ik word bedolven onder negatieve gedachten die me meesleuren zonder dat ik er verweer tegen heb. De gedachten volgen elkaar in een hoog tempo op, lijken allemaal waar en sabelen me neer. Ik ervaar wanhoop, uitzichtloosheid, vlagen van verzet, algehele malaise en momenten van paniek.

Zegt u in deze fase dat ik moet kiezen voor geluk, dan schroef ik eigenhandig uw kop eraf.

Vastzitten
Ik zie wat het probleem is maar nog niet wat ik er aan kan doen. Of ik zie wat het probleem is, wat ik er aan kan doen maar het bewustzijn is alsnog te laag om actie te ondernemen. De energie die mij ter beschikking staat houdt niet over dus de kans is aanwezig dat ik terugdrijf naar het voorgaande stadium. Ziet u mij maar in deze fase als een uitgeputte zwemster die bezig is uit ijskoud water te klauteren tegen natte rotsen op.

Zegt u in deze fase dat ik moet kiezen voor geluk, dan verwijder ik u terstond uit mijn universum. U gedraagt zich als een harteloze betweter waar alleen kille mindblur uitkomt. Het ontbreken van liefdevolle verbinding is daverend voelbaar. Uw uitspraak is ongepast.

Opkrabbelen
In dit stadium zie ik wat er aan de hand is, wat nodig is en levensenergie borrelt in mij omhoog. Ik heb de stal geroken en heb zin actie te ondernemen. Ik ben nog wel moe van het ongelukkig zijn maar voel dat mijn inspanningen om terug in essentie te komen, zin hebben gehad. Bewustzijn heeft het gewonnen van de mindprogramma’s en ik heb mijzelf verdiept in mijn weten.

In deze fase van u te horen krijgen dat ik moet kiezen voor geluk zal mij meewarig doen kijken. Ik kan mijn oren niet geloven zoveel bullshit te moeten aanhoren omdat de uitspraak misplaatst is en blijk geeft van uw blindheid ten aanzien van mijn persoon en waar ik mij op dat moment bevindt. Ik zal u opzij duwen omdat u in de weg staat: ik wil in de actie.

Bewustzijn, geluk en brein

Of u heeft het bewustzijn uzelf te bevrijden uit een belemmerend programma of u heeft het bewustzijn (nog) niet. Te horen krijgen dat geluk een keuze is voegt in geen enkele fase iets toe maar breekt alleen af. Het is geen waarheid. Alleen waarheid leidt tot geluk. En waarheid zit bij u van binnen. Daar kan een ander niet bij. Een ander kan dan er dan ook niets over zeggen.

Het brein speelt een cruciale rol bij het ervaren van geluk. Gelukkig zijn is een staat van zijn. U kent die staat. Het gaat daarbij niet om het hebben van iets materieels, succes of anderszins maar om in ware tevredenheid en ontspanning te zijn met u zelf. Deze staat van zijn wordt door het brein moeiteloos gefaciliteerd als alle hersenondereln goed functioneren en goed met elkaar samenwerken. Als u daar meer over wilt weten kunt u alle informatie vinden op onze site.

 

 

 

 

By |2018-05-09T14:55:05+00:00mei 9th, 2018|Algemeen|0 Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.