Best Brain Poke: Als het tegenzit

Als je weet wat je wilt kun je doen wat je kan. Dat is een waarheid als een koe.

Maar dat wil zeker niet zeggen dat het leven je alles op een gouden schaaltje, zonder enige inspanning, aanbiedt. Omdat jij dat toevallig wilt. Er zijn stappen te zetten, het is soms ploeteren en vastzitten geblazen. Voor iedereen. Niemand ontsnapt daaraan.

En tegenslagen? Die komen op ieders pad. Niemand ontspringt die dans. Niemand.

Als alles tegenzit
Deze week zat er van alles tegen. Als de wind opsteekt en draait om tegenwind te worden, dan word ik altijd heel erg alert. Hoe zwaar is deze tegenslag? Kan ik het per direct oplossen? Wat is daarvoor nodig? Kan ik stappen zetten? En als ik dat niet zo is, want er zijn tegenslagen die gewoon gedragen moeten worden, tegenslagen die je moet uithouden, kan ik dan de kracht opbrengen te dragen, te accepteren?

Tegenslagen vertellen me waar ik zit in mijn ontwikkeling. Ik leer door tegenslagen mijn trainingsniveau in de praktijk kennen. Blijf ik op force staan als ik windkracht 10 tegen krijg en breek ik dus uiteindelijk af? Val ik meteen om en verdwijn ik in een ravijn? Of buig ik mee en veer ik terug?

Tegenslagen zijn voor ons inmiddels gebakjes die we met smaak proeven en happen. ‘Alleen door wrijven gaat het glanzen’. Dat is ons motto. Kom maar op met die tegenslagen.

Dat is wel anders geweest. Ik ken het om in zak en as te zitten. De lust om het bijltje erbij neer te gooien. Te grienen en te snierken. Zelfbeklag, zelfverwijt, twijfelen aan alles of anderen de schuld geven. Het is ons allemaal niet vreemd. Maar de goden zij dank zijn we die stations gepasseerd. En ook dat ging niet zonder moeite, inspanning, alles geven en niet opgeven.

Dus hier een Best Brain Poke.

Wat kun je doen als alles tegenzit?
De eerste reactie die ik zag van mijn mind was een soort van mopperkonten. Mijn energie zakte en mijn humeur zakte mee. Dat duurde een paar seconden. Toen zat ik er met mijn bewustzijn bovenop. ‘Deze dynamiek ken ik. Tijd voor actie.’

Na jaren onderzoek hoe het brein werkt ben ik inmiddels gepokt en gemazeld en weet dat snelheid van bewustzijn key is. Ik moet sneller zijn dan mijn rechter frontal lobe, die als default heeft, negativiteit te produceren.

De linker frontal lobe (het hersendeel achter je voorhoofd aan de linkerkant) denkt in oplossingen. De rechterkant denkt in problemen.

‘Ik ben te dik, ik moet afvallen. Als ik nou eens naar de sportschool ga’.
‘Dat houd ik toch niet vol en ik ga echt niet tussen die slanke, getrainde figuren staan’.
‘Als ik nou eerst zorg dat ik door minder eten afval dan ga ik naar de sportschool’.
‘Dat is me nog nooit gelukt. Ik houd dat niet vol’.

Ik heb jarenlang gevangen gezeten in die looping. Ik kwam er pas uit toen ik me, langzaam, begon te realiseren dat ik niet mijn brein ben.

Dus toen ik deze week tegenslagen op mijn bord gesmeten kreeg en ik in een splitsecond zag dat mijn mind probeerde me de negativiteit in te trekken, heb ik meteen actie ondernomen. Per direct.

Ik ben iets gaan doen waar ik ontzettend van houd.

Ik ben gaan trainen. Want daar krijg ik een ongelofelijke energie van.

In de sportschool heb ik extra gewichten op de barbels gegooid. Niet vanuit de mind, maar vanuit mijn levenslust mijn kracht te willen voelen. En vanuit het besef dat ik ALTIJD, IN IEDER MOMENT VAN MIJN LEVEN, iets kan doen om sneller te worden dan mijn negatief ingestelde rechter frontal lobe. Ik kan altijd, wat de omstandigheden ook zijn, in essentie zijn. En in essentie zijn, volledig mijzelf zijn, daar is het altijd goed. Daar is het leven altijd goed.

En terwijl ik daar stond te Body Pumpen voelde ik hoe sterk ik ben. Hoeveel energie ik heb en hoeveel doorzettingsvermogen. Ik keek in de spiegel en zag mijn trouwe lichaam gehoorzaam de oefeningen netjes uitvoeren. Ik voelde hoe mijn spieren nauwgezet deden wat ik van ze vroeg. Ik voelde mijn longen werken, mijn hart bonzen en mijn power toenemen. Ik kan alles aan.

‘Eerst de staat, dan de zaak’.
Door mij ogenblikkelijk te focussen op iets waar ik van houd en door mijn energie op te hogen naar een niveau waar ik levenslust ervaar, inspiratie en power, kan ik daarna vanuit een hoog bewustzijn en een hoge energie, de tegenslag bewust opzoeken en ermee werken.

Dat betekent dat ik mijzelf eerst terugbreng in mijn authentieke staat van zijn. Dat is de staat van zijn waarin alle talenten en vermogens open en in flow tot mijn beschikking staan. Een staat van zijn waar mijn mind stil is en mijn brein open en in de flow is. Dit is de enige staat van zijn waar het zinvol is om tegenslagen mee aan te vliegen. Eerst de staat, dan de zaak.

Een probleem proberen op te lossen met een brein dat in de overdrive zit, heeft geen enkele zin. Eerst mijn brein dat uit de bocht dreigde te gaan, resetten en in hoogste staat van bewustzijn brengen. Dan het feit aanpakken. Dat is de enige gezonde manier om met tegenslagen om te gaan.

Dus, zit het tegen en heb je er op een bepaald moment volkomen tabak van? Weet dan dat je mind het even heeft overgenomen en word sneller dan die geautomatiseerde breinreactie.

Ga iets doen waar je van houdt, stort je erin, verzamel energie, reset je brein, verhoog je power en leef op! Pak daarna het issue aan.

Door dat te doen, verander je je brein. Verander je brein en je verandert je leven.

 

By |2018-08-19T22:05:28+00:00augustus 19th, 2018|Algemeen|0 Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.