AI, betrokkenheid en brein

AI en betrokkenheid

Artificial Intelligence betreedt in hoog tempo het domein van human resource. Zo stuit ik op de site van Keencorp, een organisatie die de motivatie van mensen in organisaties meet door het mailverkeer te scannen op het optreden van bepaalde teksten waarop algoritmen worden losgelaten.

Ik lees op de frontpage: ‘Around the world companies lose millions of dollars to unmotivated staff.  If employees are not engaged it can cost at least 1 month of non-productive time per year. But if companies get it right, everybody wins. Where employees are highly engaged absenteeism is reduced by 3%pt and staff turnover by 66%. Companies outperform their peers by 200+% and add 8% to their bottom line.’

Betrokkenheid van het personeel is van groot belang voor het behalen van de doelen en succes voor het bedrijf. Keencorp vraagt zich af waarom bij veel bedrijven alleen HR zich met dit onderwerp bezighoudt. Ze vinden dat de betrokkenheid een cruciaal onderwerp is dat dagelijkse aandacht nodig heeft. Hiermee zijn we het eens.

Van Meten naar Weten

Er is dus veel aandacht voor het meten van motivatie, op een steeds indringender manier. Wij van Best Brain zijn daar wat verwonderd over.. Waarom zoveel aandacht en geld naar het meten van iets dat je kunt zien, voelen en bespreken? In real time. Elke dag. Ieder mens weet zelf of ie werkelijk betrokken is of niet. Blijkbaar lopen er veel ongemotiveerde mensen rond die daarover zwijgen.. en er de verantwoordelijkheid niet voor nemen.

Brein en betrokkenheid

Als personeel niet gemotiveerd is, wat kun je dan doen? Hoe motiveer je een ongemotiveerde? Veel managers zijn met deze vragen bezig. Maar is dat wel terecht? Ligt de verantwoordelijkheid niet bij de persoon zelf?

Wij, van Best Brain, vinden dat ieder volwassen mens verantwoordelijk is voor zichzelf. Ben je niet gemotiveerd? Dan is dat jouw pakkie an. De taak om te kijken wat er aan de hand is en wat er aan gedaan kan worden ligt bij de persoon. Het is tenslotte jouw leven. Heel kostbaar.

Extern

Het meest simpele is te kijken wat er extern kan worden aangepakt om de motivatie op peil te krijgen. Wat wil je veranderd zien en wat ga je daaraan concreet en praktisch doen? Moet je dat gesprek gaan voeren met die collega? Je werkprocessen eens analyseren? Je eigen ontwikkeling onder de loep nemen? Vind het uit en handel.

Intern

Als dit alles om wat voor reden ook, niets oplevert, kijk dan naar binnen. Als je je probleem buiten niet kunt quick fixen dan is het zaak van binnen te veranderen. Dat levert altijd iets goeds op.

Nu is het heel moeilijk om met een gebrek aan motivatie jezelf objectief onder de loep te nemen. De kans is groot dat je vastloopt in dezelfde gedachtegangen met de bijbehorende emoties. Anders was je je motivatie niet verloren, niet waar?

Daarom werken wij eerst aan het resetten van het brein, los van het onderwerp. Wat gebeurt er namelijk als een persoon een probleem gaat aanpakken waar negatieve emoties bij betrokken zijn? Het brein reageert op exact dezelfde manier als alle keren ervoor. Het zal met dezelfde verhalen komen, met dezelfde argumenten, met dezelfde energie en emoties. Want het denkt in problemen.

Een probleem is alleen maar een probleem als het brein de angstcentra activeert. Als het brein dat niet doet, zijn er alleen gebeurtenissen, ervaringen, situaties. Zonder de werking van de angstcentra zijn die neutraal. Als iets neutraal is, dan reageert het brein open en met flow. Een dergelijk brein flowt zonder problemen (zonder gebrek aan motivatie) van de de ene situatie naar de ander en functioneert optimaal.

Getrainde breinen

We spreken hier over een goed getraind brein. De meest breinen zijn niet goed getraind en hebben zich rond de werking van de angstcentra georganiseerd. Daardoor produceert het brein regelmatig onnodig stress, teleurstelling, irritatie, onzekerheid, angst, jaloezie en alle andere emoties die ons naar beneden halen en ons een rot gevoel geven.

Motivatie en betrokkenheid zijn dus in essentie afhankelijk van de organisatie van een brein. Het is mogelijk, met behulp van state-of-the-art meetapparatuur en op maat gesneden trainingsprogramma’s ieder brein zo te trainen dat het de angstcentra niet activeert maar open in de flow blijft. Dit is een nieuw terrein waar nog enorm veel te ontdekken en te winnen is.

Dat is voor veel mensen de eerste stap om uit de impasse van gebrek aan motivatie te komen. Het doorbreekt het cirkelen van de ene emotie naar de andere.

Door de angstcentra in het brein zelf te kalmeren activeert het brein alle vermogens die een persoon tot zijn beschikking heeft. Kracht en zin om dingen aan te pakken keren  weer terug, mogelijkheden worden weer gezien, stappen gezet en verantwoordelijkheid genomen.

Dit is wat wij Weten noemen. Weten waar je zit. Weten hoe je brein werkt. Weten hoe je het kunt resetten van negatief naar authentiek. Dat maakt dat je Weet wat je moet doen.

Als een bedrijf dit gaat doen, werkt het aan succes op lange termijn en hoeven er geen dure investeringen in AI gedaan worden. De motivatie en betrokkenheid komen je dan tegemoet!

Stralende, vitale, energieke mensen die met power en passie zich inzetten voor hun eigen belang en dat van anderen.

Neem contact met ons op voor een lezing met daarin een demonstratie van onze state-of-the-art apparatuur.

 

 

By |2017-11-30T16:53:02+00:00november 29th, 2017|Algemeen|0 Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.